Inspirasjon · Presanger · Strikking

En strikkeskatt fra 50-tallet

I forrige innlegg viste jeg fram noe fint jeg ga til min mamma, og i dette innlegget skal jeg vise fram noe veldig fint som jeg har fått av mamma.

image

En hel samling med ukeblader fra 50-tallet, i kjempefin stand og fullt leselig. Jeg er veldig glad i ting med historie, og disse bladene fant en plass i hjertet mitt med en gang. Jeg har bladd og bladd, lest og ledd av gamle reklamer og frydet meg over motereportasjer og en reiseguide til London. Men det aller beste er bladet som er dedikert til strikking; Strikk med alle kvinner 1957/58.

image

image

På første side i bladet får man beskjed om prøvelapp, og formaning om å «ikke gi Dem». Jeg føler meg alltid som den reneste finfrue når bladet og oppskriftene omtaler meg som De og Dem.

image

I bladet er det oppskrifter på babytøy, dukketøy, barnekjoler herrejakker og mange ting til dame. Denne karen med cardigan og pipe ser galant og flott ut. *fnis*

image

«Badedrakten er strikket i konjakkfarget og hvitt. Ganske raffinert mot den hvite sandstranden.»

Det må man jo bare like! Det strikkede badetøyet er en kuriositet, og helt klart det som fanget min interesse mest i bladet. Jeg måtte lese gjennom oppskriften til badedrakten med en gang, og var veldig nysgjerrig på hvilket garn som skulle brukes til et slikt prosjekt. Oppskriften oppgir at man bør bruke «et lett badedraktgarn». Jaha? Jeg undres på hva det kan være. Kanskje man skulle tatt en tur i garnbutikken og høre etter noe sånt? Hihi…

image

Lett badedraktgarn eller ikke, jeg har faktisk lyst å prøve meg på denne, kanskje som kjole eller topp? Oppskriften er laget for parpinner og med masse montering og sying, så det må kanskje litt modernisering til 🙂 Blir det vintagestrikking på meg, så skal dere selvsagt få se!

Nå er det snart påskeferie og jeg har mange prosjekter planlagt. Vi blogges 😉

7 kommentarer om “En strikkeskatt fra 50-tallet

 1. Haha, jeg må si jeg ser veldig fram til å lese om badedrakt-mekkinga di! Min første innskytelse er at lett bomullsgarn a la Mandarin petit må være det beste til badetøy, men så slår det meg at det må bli ganske tungt og sigende i våt tilstand?? … Hm, ingen vil vel stige opp av badet med en slaskete badedrakt som plutselig har blitt et par nr for stor!

  Lykke til videre, blir spennende å se hva som kommer ut av dette 😉

 2. De gamle strikkeheftene fra 50-60-70-tallet er virkelig små skatter, det er masse inspirasjon i dem. Dessverre er det sjelden mønstrene kan brukes uten ganske kraftig modernisering, da, både snitt, strikketeknikk og ikke minst våre kropper har forandret seg en del på et par generasjoner 😉 Og badedraktsmaken 😉

 3. Jeg måtte også le av «lett badedraktgarn» 😀 For noen taljer på de badedraktdamene forresten, ser nesten ut som de har brukt korsett …? Veldig morsomt å se, takk for titten! Gleder meg til å se hvis du bestemmer deg for å lage noe inspirert av disse!

 4. Ja, dette er virkelig en skatt! Ta godt vare på den!
  Det som slår meg når jeg ser strikkeblader (og moteblader også) fra den tiden, er hvor syltynne de var rundt livet. Men de VAR faktisk det – det var ikke bare fotomodellene som var så tynne. Ser på bilder fra min egen familie – både mor og tanter var sylslanke rundt livet, og generelt mye tynnere enn vi er i dag. Var nok ikke så mye cafe latte og cupcakes da, nei… Selv eter å ha født et par-tre unger var de like fjonge og smale rundt midten.

  Tror de brukte bomullsgarn til badedrakter – og bomullsgarn jeg har sett fra den tiden var gjerne litt tykt og trått, det holdt sikkert fasongen i våt tilstand også (forhåpentligvis!). Det kan jo ikke ha vært ull, for dette var jo før superwashens tid, og da ville det vel krympet i bruk. Ikke særlig praktisk, haha 🙂

  God påske!

 5. åh, sånne gamle blader er virkelig en skatt altså! Jeg har fått bestemors gamle blader og strikkeoppskrifter og det er fort gjort å «rote bort» mange timer mens man blar 🙂 Jeg syntes også badedraktene er litt morsomme, men jeg har aldri tenkt på å la meg inspirere av dem til å lage kjoler eller topper… Jeg tror nok den på det nederste bildet kunne blitt lekker som kjole, altså!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s